Web sitelerinin en çok karşılaştığı problemlerin başında web sitesinin açılış hızının yavaş olması geliyor.
Web sitesinin yavaş açılması web sitesini ziyaret eden kişilerin bu beklemeyi yapmak istemeyerek o sayfayı kapatıp diğer seçenekleri tercih etmesine neden oluyor bu durumda SEO açısından oldukça zorlayıcı bir durumdur.
Web Sitesinin Geç Açılmasının Nedenleri Nelerdir?
- Hosting servisi almamak ya da çok düşük bütçelerle edinilmiş olan ucuz bir Hosting servisi almak. İlk başta Hosting servisine fazla bütçe ayırmamak ileride çok ciddi hız problemleri yaşanmasına sebep olacaktır.
- Sıkıştırma ve biçimlendirme yapılmayan görseller web sitesinin açılış hızının düşmesinin en önemli sebeplerinin başında geliyor.
- Paylaşım yapmak ya da beğeni almak için kullanılan sosyal medya butonları da web sitesinin açılma hızını etkileyebiliyor.
- Web sitesinin tasarımı ve görselliği İçin açılması uzun süren bir web sitesi hazırlamak web sitesinin açılış hızını düşüren nedenlerdir.
Web Sitesinin Geç Açılmasının Sonuçları Nelerdir?
- Web sitesinin açılma hızı Google tarafından sıralama faktörlerinin birincisi durumundadır. Ve web sitesinin açılma hızı düştükçe site sıralamada o kadar gerilere gidiyor.
- Açılma hızı yavaş olan bir web sitesini kullanıcılar deneyimlemek istemiyor. Yapılan bir araştırmaya göre geç açılan web sitelerini incelemeden kapatıp diğer alternatifleri değerlendiren kişi sayısı % 51 olarak belirlenmiştir.
- Web sitesinin açılışındaki yarım saniyelik gecikme bile kullanıcı trafiğini % 15 den % 20 ye kadar düşürüyor. Kullanıcı trafiğinin bu şekilde düşmesi özellikle e-ticaret sitelerinin satışlarında hatırı sayılır bir azalmaya neden oluyor. Yine blog ve haber portallarının da takipçi kaybetmesine neden oluyor.
- Google yavaş açılan siteleri tararken diğer sitelere göre çok fazla bütçe harcamak zorunda kalıyor ve bunun sonucu olarak da hızlı açılmayan web sitelerin Google indeksleme oranları düşüyor.
Web Sitesinin Geç Açılmasını Önlemek İçin Neler Yapılmalı?
- Mutlaka hosting servisi alınmalı. Hosting servisi pahalı bir servis olduğu için genellikle tercih edilmiyor ancak web sitesinin performansı açısından büyük öneme sahiptir.
- Kayıpsız sıkıştırma ve biçimlendirme yöntemi hem kullanıcıya birebir orijinal görünümünde görseller sunuyor hem de bu görselleri sıkıştırıp küçülttüğü için web sitesinin açılış hızının yavaşlamasının önüne geçiyor.
PNG ve JPEG formatındaki görseller için ücretsiz olan sıkıştırma araçlarından TinyPNG, Shring O’ matic, Smush.it, PNG Gauntlet, Puny PNG, Shring Pictures ve Compressor.io tercih edilebilir. GIF lerin optimize edilmesinde ise Gifsicle kullanılabilir.
- Sosyal medyada paylaşım yapma butonu ve beğenme butonu gibi kaynakların dışarıdan yüklenmesi web sitesinin açılma hızının düşmesine engel olur.
- Web Sitesi tasarımı ve görselliği çok önemli olmasına rağmen açılması uzun süren bir site hazırlamaktan kaçınılmalıdır.
- Yazılımcılar tasarıma daha çok önem verdikleri için gereksiz ve fazla kod kullanmaktan kaçınmazlar. Gereksiz ve fazla kod kullanmak web sitesinin açılış hızını düşürdüğü için yazılımcıyla bu konuda uzlaşılması gerekir.
- Javascript ve ccs kodlarının yerleştirilmesinin kolay olması nedeniyle yazılımcıların en çok tercih ettiği kodlardandır. Ancak bu kodlar ne kadar az kullanılırsa web sitesinin açılış hızı o kadar yüksek olacaktır.
- 301 yönlendirmelerinin çok fazla kullanılması web sitesinin açılış hızını yavaşlatmaktadır. Ne kadar az yönlendirme kullanılırsa o kadar web sitesinin açılış hızının yavaşlamasının önüne geçilmiş olunur. 301 yönlendirmelerini kontrol etmek ve düzenlemeleri yapabilmek için Screaming Frog adlı SEO aracı kullanılır.
- Web sitesinin dizaynını güzelleştirmek ve daha fazla fonksiyon katabilmek için
Wordpess eklentileri kullanmak oldukça rahat bir uygulama olmasına rağmen çok dikkatli kullanılmalı. Çünkü ne kadar çok eklenti kullanılırsa web sitesinin açılış hızı da o kadar ağırlaşır. Yani Wordpess eklentileri web sitesinin performansını fazlasıyla düşürmektedir.
Web Sitenizin hızını ölçmek için ve web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını test emek için PageSpeed Insights sitesini ziyaret edebilirsiniz.