Bir içerik yönetim sistemi olan WordPress, eklenti ve tema seçeneklerinin fazla olması, destek sayfalarının aktif olması sayesinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça popüler olmuştur. Fakat WordPress temaların büyük bir çoğunluğu İngilizcedir. Bu temaları Türkçeye çevirmek oldukça zahmetli ve zaman alan bir iş gibi gözükse de şimdi size anlatacağımız yöntemle İngilizce olan WordPress temalarınız çok kolay ve hızlı bir şekilde Türkçe yapabileceksiniz.
WordPress Tema Türkçeleştirme
Temayı Türkçeleştirmek için öncelikle .po ve .mo uzantılı dosyalara ihtiyacımız var .po ve .mo dosyaları temamızın ham dil dosyalarıdır. Bu dosyalara hostinginize ftp programı ile bağlanarak /public_html/wp-content/ klasörü altıdanki languages klasöründen ulaşabiliriz.
4 Adımda Worpress Tema Türkçeleştirme
1- Temamızı Türkçeleştirmek için ilk adım olarak Poedit programını indirip bilgisayarımıza kuruyoruz. İndirme yapmandan önce dikkat etmemiz gereken ise işletim sistemimize uygun olan seçeneğe tıklayarak indirme işlemini gerçekleştirmek olmalı. Windows, Mac ve Linux seçeneklerinden işletim sistemimize uygun olanı seçmemiz gerekiyor.
2-Programımızı açıyoruz ve temamızın içerisinde bulunan wp-content/language klasörü içerisindeki .po uzantılı dosyayı açıyoruz.
3-Karşımıza 2 sütundan oluşan bir program ekranı geliyor. Birinci kısım, Özgün Dizgi yani İngilizce orijinal metinlerin yer aldığı bölüm, ikinci kısım ise çeviri yani bizim Türkçeleştirdiğimiz zaman gözükmesini istediğimiz kısımdan oluşuyor.
Türkçeleştirmek istediğimiz kısma tıklıyoruz ve karşısına Türkçe karşılığını yazıyoruz. Örnek verecek olursak;
- Home – Ana sayfa
- Name – İsim
- Password – Parola ya da şifre
.po uzantılı dosyada bulunan tüm terimlerin karşısına türkçe karşılıklarını yazdıktan sonra 4. adıma geçebiliriz.
4-Tüm terimlerin Türkçeleştirme işi bittikten sonra dosyamızı kayıt etmemiz gerecek. Orjinal dil dosyamızın ismi gibi kayıt etmemiz gerekiyor. Genellikle İngilizce dil dosyaları en_US olduğu için bizde yeni Türkçe dil dosyamızı tr_TR olarak kayıt ediyoruz. Kayıt işlemi bitince elimizde tr_TR.po ve tr_TR.mo olarak iki adet dosya oluşacak. Bu dosyaları temamızın içerisinde bulunan, İngilizce dil dosyalarını aldığımız language klasörü içerisine geri yüklüyoruz.
Temamızda dil ayarı seçeneği varsa yönetim panelinden Türkçeyi seçmemiz gerekecektir. Ama WordPress kurulumunu zaten Türkçe yaptıysak herhangi bir işleme gerek kalmadan temamız otomatik olarak Türkçe olacaktır.